Магистрати отстраниха общински съветник

08/01/2024 16:18 1 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

С решение на Административен съд – Благоевград се касира частично вот за общински съветници.

Георги Найденов, под № 109 в кандидатската листа на ГЕРБ, е бил обявен за избран в ОбС-Гоце Делчев. След пренареждане според брой подадени за него 161 преференции, представляващи 7.36 процента от общия брой гласове, са спечелили шестима общински съветници от партийната квота. Последва обаче жалба от Димитър Попов от същата листа. С доводи за извършени съществени нарушения при отчитане на преференциалните гласове, Димитър Попов оспори пред Административен съд – Благоевград решентието на ОИК-Гоце Делчев успешно.

При съдебната ревизия на изборните книжа на СИК №27 се установи, че действителните бюлетини за кандидата Георги Найденов са с две по-малко от отбелязаните в протокола. При прегледа на записите от видеозаснемането на преброяването на гласовете в СИК №27 съдът установи осъществено манипулиране на отчетените като недействителни бюлетини, част от които от недействителни са „коригирани“ като действителни с отбелязана преференция за кандидата от ПП ГЕРБ под № 109.

Съдебното решение отразява и заключението на вещо лице по назначената съдебно-математическа експертиза, според което преференциите на кандидата от листата на ПП ГЕРБ с № 109 са недостатъчни за пренареждането му в листата и не би следвало да бъде обявен за избран за общински съветник.
Съдът връща изборните книжа на ОИК – Гоце Делчев за определяне на резултатите от гласуването в отменената част на Решението на избраните кандидати за общински съветници от ПП ГЕРБ според получените валидни преференции и подреждането в листата, при спазване на указанията по тълкуване и прилагане на закона, дадени в мотивите на съдебното решението. Решението подлежи на обжалване пред Върховен административен съд.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Дари -
    А в Благоевград кога ще касират

Социално

новини благоевград facebook