Македонците разследват деца след посещение в България

21/07/2023 16:34 0 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

Евродепутатът Ангел Джамбазки сигнализира ЕК, че македонското МВР разследва деца заради посещение в България. Съпредседателят на ВМРО е изпратил въпроси до Европейската комисия по повод поредната антибългарска провокация от страна западната ни съседка. По заповед на Оливер Спасовски – министър на външните работи на РСМ, започва разследване срещу децата от Детско художествено училище „Св. Св. Кирил и Методий“, взели участие в проекта „Малък битолски Монмартър“. Те са участвали заедно със свои връстници в проекта на фондация „Българска памет“, наречен „От двете страни на границата“, чиято цел е да сближава хората.

"Антибългарската болшевишка власт посегна и на децата, трябва да я спрем, категорично е той. Затова и поставя въпросите пред Европейската комисия и ще сезира и колегите си от делегацията от Съвместния парламентарен комитет ЕС – Северна Македония.

Действията на РСМ нарушават чл. 2, както и чл. 8, ал. 1 от Договора за добросъседство, приятелство и сътрудничество, напомня българският евродепутат. Джамбазки е категоричен, че Северна Македония няма място в ЕС. Въпросите, които поставя Ангел Джамбазки пред ЕК, са:

1. Смята ли Комисията за нормално и в духа на европейските ценности действията на вътрешния министър на Северна Македония?

2. Ще бъдат ли включени всички случаи на подобни репресии в следващия доклад на Комисията по разширяването?

3. Какви действия ще предприеме ЕК, за да насърчи сътрудничеството и да възпрепятства подобни сплашвания за в бъдеще?

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook