Македонският пожар застрашава Симитлийско и села край Благоевград

05/08/2021 16:51 0 Коментирай

Пожарът между македонските градове Делчево и Пехчево наближава нашата граница, алармираха от Община-Симитли.

Тежка е ситуацията с овладяване на огнената стихия, в потушаването на която от вчера участват пожарникари от Благоевград, Петрич и други населени места. Пламъците се разпалват допълнително от силния вятър.

2 километра е въздушната линия на пожара от границата и опасността пламъците да достигнат пограничните ни села е изключително голяма.

По тази причина, ръководството на Симитли предупреди хората, живеещи в по-високите населени места, намиращи се в близост до границата с Македония, да бъдат максимално концентрирани и внимателни и при необходимост, да слязат надолу към града.

Кметът на Симитли Апостол Апостолов и председателят на Общински съвет Симитли Владимир Христов в момента са на границата с Република Северна Македония, за да проверят каква е ситуацията около пожара между Делчево и Пехчево.

По думите на Апостолов, ситуацията е изключително сериозна, а бурният вятър, който духа в района, допълнително усложнява положението. 

„На терен са стотици хора, както и хеликоптери, но към момента огънят не може да бъде спрян. По последни данни, огънят е достигнал селата Негрево и Църник", информира Апостолов.

Той е провел разговор и с директора на Държавно горско стопанство Симитли - Благой Кишев, който го е уверил, че в района на границата между Р. Северна Македония и Община Симитли ще бъде изпратен булдозер, който да прокопае просека, която да спре огъня, ако премине през нашата граница.

Има опаснот и за благоевградското село Дебочица, намиращо се до граничната бразда. Областният управител Николай Шушков е в селото. Разполага се тежка техника. Димът се носи в района. Небето е посивяло. Хората в село Логодаж също са уплашени. Публикуваха снимки в социалната мрежа за пушеците, идващи от западната ни съседка.

 

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook