Мандра, хотелски корпус, оранжерия и винарна в професионално училище

31/03/2024 12:43 0 Коментирай
Снимка Пресцентър Снимка: Пресцентър

Винарна, ферма, мандра и оранжерия ще има за първи път в професионално училище у нас.

Земеделската гимназия "Климент Тимирязев" в Сандански ще се превърне в център за високи постижения в професионалното обучение и образование. Откриват се учебни лаборатории, а също и корпус по хотелиерство. Първата копка за построяването на този център бе направена от санданския градоначалник Атанас Стоянов и от директора на училището Емил Терзийски.

 Земеделската гимназия е с най-висока комплексна оценка от всички професионални училища в България. Това е голямо признание, тъй като учебното заведение е класирано на първо място от одобрени само 28 училища в страната. По проекта ще бъде изграден център за модерно и иновативно образование, където учениците в различните професионални направления ще могат да повишат практическите си знания и умения. Строително-ремонтните дейности включват изграждане на лаборатории по почвознание и винопроизводство, на сграда за ремонтна работилница, на сграда за отглеждане на животни, на оранжерия за цветя и зеленчуци. Ще се построи база за преработка на мляко, както и учебен корпус по хотелиерство. Инвестицията ще осигури ефективна професионална и практическа подготовка на учениците в различните специалности, предоставяйки им отлични условия за обучение и практика в реална среда.

Както информирахме, в Сандански ще има и нов кооперативен пазар с прилежащ паркинг. Отпуснати са от МРРБ 3 500 000 лева, като етапно изпълнение на проекта, който е с обща стойност 7 434 820 лева. Инвестиционният проект включва модерна сграда, близо 40 търговски обекта - външни и вътрешни, барчета, рампи, подземен паркинг, адвиминстративни помещения, зарядна станция за електромобили, пешеходни алеи. Предстои и реконструкция на водопроводна мрежа на село Склаве. Споразумението включва финансиране на първи етап на проекта в размер на 4 373 072 лв. от общата стойност - 7 706 820 лева.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook