Манолова: Законът на Нинова за колекторите е лобистки и обслужва банките

15/02/2022 09:22 0 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив
Мая Манолова критикува остро Закона за колекторите на икономическия министър Корнелия Нинова. Според нея той е лобистки. В този вид е в полза на банките и фирмите за бързи кредити, защото изключва от законовите разпоредби именно вземанията от тях.
 
От Изправи се.БГ обявиха пред медиите, че в две поредни НС са имали законопроект за колекторските фирми. В отговор на изказването на Корнелия Нинова, че Мая Манолова носи законопроекта си за колекторите „в чантата“ каза: „Очевидно са намерили моя законопроект в нейната чанта и са го преписали лошо и избирателно. Не е проблем преписването, защото публично подарих на Нинова този законопроект в момента, в който чухме, че Министерство на икономиката ще работи за защита гражданите от колекторски фирми. Проблемът е, че вариантът на Министерство на икономиката е лобистки", коментира Манолова.
 
Съгласно законопроекта на министерството, когато колектор събира дълг към мобилен оператор или ВиК дружество ще спазва правила, няма да го тормози с обаждания през нощта, няма да го излага пред началниците, ако гражданинът възрази, ще спре изпълнението. Но ако колекторът събира дълг на банка или бърз кредит, колекторът няма да спазва никакви правила - ще го тормози и вкъщи, и на работа, няма да му дава информация какво точно събира, гражданинът и да възразява изпълнението няма да бъде спирано, ще си начислява, каквито си иска такси и допълнителни разноски.
 
Мая Манолова уточни, че 70% от кредитите са именно към банки и фирми за бързи кредити. Например за 2018г. колекторски фирми са събрали 1,4 млрд. лв. Това са по над милион и двеста хиляди случая, т.е. всеки пети българин е засегнат от действията на колекторите. Ако се изключат банките и бързите кредити – реално в близо 900 хиляди случая хората няма да бъдат защитени и ще бъдат оставени на произвола на коректорските фирми.

По думите на Манолова обяснението, дадено в закона за това, е „смехотворно и абсурдно“. Министерството обяснява изключването на дълговете към банки и бързи кредити с аргумента, че има директива на Европейския съюз от ноември 2021г, която някога ще бъде транспонирана. Тоест Европа иска от нас регулация, има директива, която дава минимални параметри на тази регулация, казва, че законодателството може да има допълнителни разпоредби, които да защитят потребителите.

„Да предложиш закон за защита на хората от колектори и да изключиш дълговете към банки и фирми за бързи кредити, означава да излъжеш хората. Реално, законът, ако не включва банките и бързите кредити, няма никакъв смисъл и не защитава хората от техния най-голям проблем. Освен това ние настояваме топлофикациите, ЕРП-тата, ВиК-тата, мобилните оператори да не ползват колектори. Тези дружества са в монополно положение, те са естествени монополи и имат хиляди начини да притискат гражданите и според нас е несправедливо за капак да ползват и колекторски фирми да им събират задълженията", категорична е Манолова.

Според нея е важно и кредитите към банки и бързи кредити да бъдат покрити от закона. Защото в противен случай за такива случаи ще продължи тормозът на работа, вкъщи, да не информират хората за размера на дълга, да предлагат неизгодни оферти, да натискат и да мачкат гражданите.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook