Морски капитан дари пари на планински спасители

18/08/2024 10:46 0 Коментирай
Снимка Пресцентър Снимка: Пресцентър

Морски капитан от САЩ дари 12 000 лева на Планинската спасителна служба в Банско. Джеймс Барлоу, който бе спасен в Пирин, се завърна в България година по-късно, за да се срещне със спасителите и да им благодари, че са се преборили за живота му.

Джеймс Барлоу, капитан III ранг от Военноморските сили на САЩ, изкачва връх Вихрен, където губи равновесие и пада от 220 метра височина, със скорост 60 км/ч., при което получава животозастрашаващи наранявания, разказват от посолството на САЩ у нас. Той щеше да загине на Вихрен, ако не бяха героичните усилия на Планинска спасителна служба в Банско и Разлог, РПУ Банско и Военномедицинска академия - ВМА в София, посочват от дипломатическата мисия.

Екипът на планинските спасители се изкачва в снежна буря, за да намери и изнесе Джеймс от планината на носилка. Екипът от спешното отделение във ВМА извършва множество животоспасяващи операции в продължение на няколко дни и следи състоянието му денонощно в продължение на седмица. Месец по-късно Джеймс излиза от кома в болница в САЩ.

Минават месеци преди той да се възстанови напълно от нараняванията си и преди да може да се завърне на работа в Съвместното съюзно командване на НАТО в Брунсум в Нидерландия. Тази седмица той доведе жена си и синовете си в България, за да благодари и да почете хората, които спасиха живота му - от ПСС и от ВМА, съобщават от посолството. Дарената сума ще бъде използвана за бъдещо обучение на екипа в ПСС-Банско.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook