Месни заговезни - яде се свинско или кокошка
Месни заговезни или Неделя месопустна е последният ден, в който се яде месо преди Великденските пости.
Датата на празника се мени и винаги е в неделя - осем седмици преди Великден.
На трапезата днес се слагат ястия, приготвени от месо. Яде се кокошка или свинско месо, приготвя се и баница, в която има животинска мазнина.
По традиция малко преди вечеря на Месни заговезни младите посещават кръстника и родителите на булката. Носят им дарове: варена кокошка, обреден хляб и вино, днес най-често торта. На празника, цялото семейство се събира на масата и заговява за последно с богата на месни продукти трапеза.
Седмицата след Месни Заговезни се нарича Сирница. През нея до следващата неделя, когато е Сирна Заговезни, може да се яде сирене, мляко, масло - всякакви млечни продукти и яйца.
Коментари