Методи Байкушев представи визията си за Благоевград

14/09/2023 13:16 0 Коментирай
Снимка Пресцентър Снимка: Пресцентър

Методи Байкушев откри предизборната си кампания за кмет на Благоевград.

"Даваме официално начало на борбата ни за нормален и европейски Благоевград. Работеща икономика, нови инвеститори и подкрепа за настоящите работодатели, реновирана и преоборудвана болница, стратегия за образованието, зелена, чиста и уредена община, както и инвестиции в материалната и духовна среда", изтъкна кандидатът на ПП-ДБ.

"Слушахме гръмки обещания за гигантски заплати, хиляди работни места и гранд проекти. Безсмислено е да се обещават мечтани резултати. За да стане нещо, първо трябва да се работи за него. Ние ще работим в три направления: Привличане на инвеститори в реалната индустрия, Създаване на повече работни места в бизнеса с отдалечените услуги, грижа за съществуващите работодатели“, каза по време на събитието в сряда вечер Методи Байкушев.

Сред идеите му е създаване на Благоевградски икономически съвет (БИС) като консултативен орган, ежемесечни срещи между бизнеса и кметския екип за установяване на проблемите и намиране на решения за тях. "За да има бизнес и повече работни места, трябва да има добре образовани хора, които да работят и да го развиват", каза адвокат Байкушев.

Създаване на Общинска стратегия за образованието, повишаване нивото на професионалното обучение и заделяне на средства от общинския бюджет за проекти, по които да имат възможност да кандидатстват училищата, са мерките, заложени в програмата на кандидата. Сред предвидените ключови дейности за повишаване на качеството на образованието е и формиране на целеви бюджет от общината за повишаване на нивото на езиковото обучение в професионалните гимназии, за да се регулира дисбаланса в езиковото ниво на учениците в различните учебни заведения. Съвместно с Регионалното управление на образованието и бизнеса общината ще направи анализ доколко училищата и специалностите в тях отговарят на съвременните изисквания и нужди. Ще продължи и ще се надгражда политиката за стимулиране на учители и ученици, които постигат добри резултати, специално внимание ще има към хората, които се грижат за децата със специални образователни нужди. Училищата се нуждаят от повече психолози и педагогически съветници, категоричен е Методи Байкушев. Ще бъдат анализирани възможностите и предприети необходимите мерки за залагане на повече средства в общинския бюджет за дофинансиране на храната на учениците, така че да се повиши качеството й. Там, където е необходимо, ще бъде обновена и подобрена материалната база на училищата.

„Ще предприемем необходимите действия за своевременно изграждане на нови детски градини и ясли в кварталите и населените места, в които няма нито една, ще започнем с кв. Освобождение, за който е необходимо най-малко една детска градина", обяви Байкушев. Здравеопазването е сред ключовите акценти в програмата за управление на Благоевград. Според него едно от най-важните неща в осигуряването на по-добра здравна грижа в областния център е и осигуряването на достатъчно добри специалисти във всички отделения.

„Аз съм готов да помогна с всичко – привличане на специалисти, разговори с тях, съдействие за осигуряване на апаратура, разговори с Министерството на здравеопазването“, допълни той. Приоритет за кандидат – кмета е общинската онкологична болница, която е ключова за областта. Байкушев се ангажира да работи за връщане на добрата репутация на онкоболницата и привличане на повече висококвалифицирани специалисти, както за и осигуряване на съвременно оборудване.

Следващото направление, в което Методи Байкушев и екипът му ще работят, е материалната и духовната среда.
На местните културни институти ще бъдат предоставени повече възможности за работа по проекти, те ще бъдат поставяни в центъра на всяко културно събитие в Благоевград. „ДА, на фестивалите, НЕ на прахосването“ ще бъде политиката на екипа на Методи Байкушев по отношение на фестивалите.

„Благоевград има отлична традиция в провеждането на фестивали – ще гарантираме приемственост тук, но с две особености: Първо, ще включваме задължително в програмата им нашите културни институти и второ, ще стегнем организацията и разходите на такива събития“, подчерта Байкушев. Общината ще инвестира повече средства и в детските спортни школи. „Ще създадем и ще прилагаме ясни и обективни критерии за финансиране на спортните клубове, така че всички да имат равен достъп до общинските средства“, каза още адв. Байкушев пред събралите се в залата.
Системен подход в изграждането и поддържането на зелената система, детските площадки и спортните съоръжения в общината ще прилага екипът Байкушев. На едно място ще бъдат изградени детски площадки, около които ще има приятни места за почивка и разговор, а до тях - спортни съоръжения. Всички договори за детски и спортни площадки ще включват и задължение на изпълнителите за поддръжка за срок от пет години. Новите красиви и устойчиви съоръжения ще бъдат осветени, както и ще имат видеонаблюдение.

"Ще бъде сложен край и на безпринципните или партийни чистки в администрацията. В парк Бачиново ще бъдат изградени две обществени тоалетни (една на алеята и една в самия парк), както и ще бъде осигурен ред при паркирането в пиковите часове. Предвижда се изграждане на нов мост, вероятно при бейзболното игрище, както и облагородяване на парка от другата страна. „Всичко това е постижимо за един мандат“, подчерта Байкушев.
Проблемът с паркирането в Благоевград е един от основните. В тази посока Методи Байкушев се ангажира заедно с експерти в областта да изготвят дългосрочна стратегия за управление на синята зона, къде да има паркинги и кой е най-добрият начин те да бъдат изградени – от общината или от външна фирма. Ще бъде създадена и специална работна група, която да излезе с решение за отпушване на кръговите кръстовища в центъра на града.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook