Молитви за живот, здраве и берекет на Кръстовден

14/09/2023 07:41 0 Коментирай

Въздвижение на Светия кръст Господен, наричан от народа Кръстовден, празнуваме на 14 септември. С имен ден са  Кръстан, Кръстина, Кръстьо, Кръстинка, Кристина, Кристиан, Кристиана, Кънчо и Ставри. Във всички прамове в Пирнско се отслужват литургии и молитви за началото на учебната година.

Според народния обичай този ден се свързва с началото на есента - времето се застудява, водите на морето и реките изстиват.
От Кръстовден или от Симеоновден може да започне сеитбата на зимните житни култури. На Кръстовден се "осветява" семето за посев. В някои райони на страната празникът е наречен гроздоберник, защото започва гроздоберът.

На днешния ден нощта и денят се кръстосват и настъпва есенното равноденствие. По древен обичай на този ден се прави водосвет и свещениците ръсят с кръст по домовете за благословение. Раздават се питки, за да има берекет.

И тази година магията Кръстова гора привлече хиляди хора от цялата страна. Над 15 000 души - млади и стари, здрави и болни, хора силно вярващи или просто любопитни - пренощуваха на влажните поляни около манастира и параклисите в очакване небето да се отвори и болките им да получат изцеление.
Светата православна църква извършва поклонение на кръста Господен четири пъти в годината - на третата неделя от Великия пост, наречена Кръстопоклонна, на Велики петък, на 1 август и на 14 септември

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook