Молим Божията майка за здраве и благоденствие

15/08/2020 10:13 0 Коментирай

Нама населено място в Пиринско, където не честват Успения на Света Богородица днес. Курбани има в Благоевград, селата, Симитли, Петрич, Сандански, Гоце Делчев, Кресна, Банско, Разлог.

Според народната традиция, празникът се нарича Голяма Богородица, за разлика от Малката Богородица, когато се чества рождението на Христовата майка. Имен ден честват Мария, Мариян, Мариана, Богдана, Богдан, Божана, Божан, Божидар, Преслав и Преслава.

Празникът се чества от християни и католици. Света Богородица се почита като покровителка на майчинството и на жените, като пазителка на семейното огнище. На този ден правят родови срещи, свързани с жертвоприношение - курбан за живот, за здраве, за плодородна година, против премеждия и болести.

Традиционни ястия на трапезата са питка, украсена с порфорен орнамент, варено жито, царевица и тиква. Яде се диня и грозде.

Успение Богородично е един от трите най-големи празници, посветени на Божията майка. Днешният ден е посветен на смъртта на Пресвета Богородица. На този ден апостолите са се събрани, за да се простят с Света Богородица. 

Прави се тържествена литургия във всички църкви и манастири у нас. Моли се за здраве и благоденствие.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook