Молим Свети Георги за здраве, сила и живот

06/05/2023 09:43 0 Коментирай

Гергьовден винаги се празнува на 6 май. Свети Георги носи здраве, сила и живот. Вярва се, че води лятото. Във всички общини и населени места в Пиринско се отслужват литургии за благоденствие, правят се курбани. Частица от мощите на светеца е в Югозапада. иляди миряни се поклониа пред десницата. Изнасят за поклонение чудотворна икона пред манастира в Хаджидимово, носещ неговото име. Традиционно в манастирската църква идват християни, мюсюлмани и много гърци. В навечерието на прзника, преспиват в Светата обител за здраве, изцеление и даряване с рожби.

На 6 май личен празник имат около 224 725 българи. По-голямата част от тях са мъже и момчета. Жените с имен ден днес, са 58 465. Името Георги се нарежда на второ място след Александър. Народните вярвания гласят, че Свети Георги и Свети Димитър са двама братя близнаци, между които е поделена годината. От Гергьовден до Димитровден е нейната лятна половина, а времето от Димитровден до Гергьовден бележи зимната й половина.

Свети Георги е като повелител на пролетната влага и плодородието - отключва изворите и влагата, побеждавайки ламята, обхожда и наглежда полята и посевите. Покровител е на земеделците и най-вече на овчарите и стадата. В народните представи Свети Георги е покровител на стадата и овчарите, а от III век и на войската. На иконите Свети Георги Победоносец е изобразяван винаги на кон, а в краката му лежи убитата от него ламя. Българската православна църква и народът го честват на 6 май и е официален държавен празник. Той започва да се чества от Българската армия още с нейното създаване. С указ № 1 от 1 януари 1880 година княз Александър Батенберг учредява военния орден "За храброст", а с указ номер 5 от 9 януари същата година, се постановява честването на празника.Вярващи в силата на Свети Георги могат да се помолят за здраве и благоденствие в манастир, носещ неговото име.

.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook