Молитви пред Свети Иван Рилски за благодатен живот и здраве

18/08/2023 16:31 0 Коментирай

Двама митрополити и игумен отслужиха литургия в чест на Свети Иван Рилски - небесният закрилник на българите. Гост в Рилския манастир беше и гръцки владика. Светата Божествена литургия днес бе водена от Неврокопския митрополит Серафим в съслужение с Теоклит и от Старозагорския митрополит Киприян, в съслужение с епископ Евлогий.

"Днес отново се събрахме, за да почетем този славен ден на успението на Свети Иван Рилски, да си припомним малко за живота му и отново да вникнем в словата му, с които той поучава всички, които идваме тук и почитаме паметта му", изтъкна дядо Серафим.

"Не трябва да се молим и търсим подкрепа от Свети Иван Рилски само, когато имаме нужда от него", каза в словото си игуменът Евлогий. Стотици мъже и жени запалиха свещи за живот, здраве и благоденствие. От полицията в Кюстендил бяха подсигурили засилено присъствие за безопасност на миряните. Основният му празник в православния календар е Отчовден на 19 октомври. Светецът помага на бедните, лекува болните, прави чудеса.

Свети Иван Рилски е роден около 876 година в село Скрино, недалеч от Дупница. Умира на 18 август 946 година на 70-годишна възраст. Приживе избира трудния път на отшелничеството. Дните му минават в пост и молитва. Около него се събират последователи, които образуват монашеско братство. В най-високата и безлюдна българска планина Рила, където основава едноименния манастир, той извършва множество чудеса, помага на хората в нужда, изцерява от тежки болести. Славата му се разнася далеч от Рила планина, из пределите не само на България, но и на Европа. Дните му минават в пост и молитва. Около него се събират последователи, които образуват монашеско братство. Живее по времето на княз Борис I и цар Симеон I Велики. Най-активните му години са при царуването на цар Петър I (927-969).

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook