МОН: Учениците от 1 до 4 клас на училище само с тестове

30/10/2021 11:14 0 Коментирай

В здравното министерство са постъпили 28 оферти за доставка на така наречените щадящи тестове за учениците.

Тестовете трябва да се изпълняват с проби от слюнка. Критериите за избор на изпълнители са най-ниска предложена единична цена и най-кратък срок за доставка. Няма ограничение по отношение на броя изпълнители, с които ще бъдат сключени договори, допълват от МЗ.

Учениците от 1 до 4 клас ще влязат в час, когато учителите са безопасни и когато се тестват децатаМиналата седмица група хора ме натискаха и бутаха само защото казах, че трябва маски да се носят. Обществото трябва да узрее, че за да е училището безопасно, при такава заболеваемост трябва да правим тестове и да носим маски, обявиха от МОН.

Министър Николай Денков обяви, че се обсъждат се два варианта – тестовете да се правят от родителите и да се правят от учителите. Разработен е вариант да ходят 15 мининути по-рано децата на училище или да се използват 15 минути от първия час. Децата няма да се държат нито пред училище, нито в коридорите. Ако ще бъде с учителите, това ще става в класната стая, поясни министърът. Той добави, че ще има дори филмчета за обучение как ще става тестването. 

В България ваксинираните деца са около 5 процента, отчете Николай Денков. 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook