Монополистите на ток в Югозапада няма да обезщетяват абонати

30/11/2023 10:26 0 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

РМ "Запад" се възпротиви на решението за обезщетяване на абонати, останали дълги часове без ток. Твърдят в позиция, че са отговорен оператор на електроразпределителната мрежа на територията на Западна България, който стриктно спазва своите лицензионни, законови и регулаторни задължения.

"Дружеството не носи вина за природни бедствия, които са извън неговия разумен контрол, съгласноОбщите условия (ОУ) на договорите за използване на електроразпределителната мрежа. През уикенда на 25 – 26 ноември настъпиха множество аварии по електроразпределителната мрежа. От тогава насам 1700 служители на компанията работят денонощно за възстановяване на електрозахранването на клиентите. Те работят в изключително тежки условия при блокирани от паднали дървета пътища, непроходими горски и планински терени, ниски температури, силен вятър и заледявания. Настъпилите аварии са в резултат на непреодолима сила – бури, снежни затрупвания, заледявания, както е определено в чл. 3, т. 27 от ОУ", сочат от дружеството монополист.

Според чл. 60 от ОУ дружеството не носи отговорност при повреди в електрическите мрежи и съоръжения по независещи от електроенергийното предприятие причини и с цел предотвратяване на непосредствена опасност за здравето и сигурността на хора или съоръжения. В чл. 56 от ОУ са описани случаите, в които дружеството носи отговорност и е предвиден реда за обезщетяване на клиентите. В настоящия случай няма налице събитие, което да предполага отговорност на дружеството за щети, нанесени на клиентите. Независимо от тежките условия, екипите на ЕРМ Запад са на терен и продължават да работят денонощно до възстановяване на захранването на всички клиенти на лицензионната територия на дружеството", категорични са от ръководството.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook