МЗ реши за сертификатите на хора с антитела срещу Ковид

09/11/2021 15:23 0 Коментирай

Здравният министър обяви решението за издаване на сертификати за антитела срещу Ковид.

Сертификатите ще бъдат въведени от 11 ноември и ще са валидни 90 дни. Зеленият сертификат за антитела ще важи и за учениците и няма да се налага те да бъдат тествани. Зеленият сертификат ще важи само за нашата страна и няма да има никакво отношение към пътуване в чужбина.

Изискването е изследването да бъде извършено в лаборатория и ако стойностите надвишават определените от експертите нива, човек може да получи сертификат", каза здравният министър.

За целта всяка лаборатория трябва да се интегрира към Националната здравна информационна система, за да може да изпраща резултатите от тестовете за антитела. В момента, в който резултатите постъпят в системата, хората ще може да получават удостоверението си от his.bg или от лабораторията, която е направила изследването за антитела.

Сертификатът ще бъде за хора, които са сравнително добре предпазени от следваща зараза с вируса, не просто преболедували, но и протектирани. Той ще се отнася за хора, които са прекарали инфекцията без симптоми, за хора, които с антигенен тест са доказали заразата, за хора, които по-късно са постъпили на лечение, но нямат верификация с тест.

Ще се търсят антитела от типа IgG. Те съществуват и във ваксините, и във вируса. Цифрата трябва да е над 150 антитела и тогава ще се признава, че изследваният има надеждна защита. Изискването за тестовете е да имат над 90 процента чувствителност и да са сертифицирани.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook