МЗ с нова заповед след 21 декември

14/12/2020 12:09 0 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

Близо 1 500 000 антигенни теста пристигат във всички лечебни заведения, Спешни центрове и Регионални здравни инспекции до края на седмицита, съобщиха от МЗ.

До 21 декември се очаква ресорното министерство да признае антигенните тестове, с които може при наличие на клинична картина и положителен резултат, те да се приравнят с ПСР изследванията.

"В много държави ПСР и антигена не са приравнени. Ние много държим на наличието на клинична картина - когато има температура, болки в гърлото и кашлица и положителен антигенен тест, тогава да можем да говорим за наличието на К-19", заяви министър Костадин Ангелов.

Ако тестовете се приравнят с ПСР тестовете, то и с антиген даден човек ще бъде карантиниран за 14 дни, а контактните му лица за 10. "Личните лекари ще могат да правят антигенните тестове или да насочват хората къде да им бъдат направени", добави Ангелов.

"Днес в 16 часа имам среща с директорите на всички РЗИ и ще се разбере какъв е процентът на пожелалите да се ваксинират медици. Засега процентът е между 20-48%", каза Ангелов.

Той заяви, че иска да е първият ваксиниран, защото това според него е отговорност за всеки един медик. 

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook