На земеделците им писна, блокират Е-79 цял ден

30/11/2022 10:38 0 Коментирай

Земеделски производители вдигат протест под надслов "Писна ни от своеволия".

Излизат на главен път Е-79. Сборният пункт е край Симитли от 11.00 часа на 1 декември.

Организаторите са от Съюза на животновъдите в България. „Имаме намерението цял ден да не пускаме движението и да стане тапа, защото ни омръзна от Министерството на земеделие да си правят своеволия. Звънят ни хората от цялата страна, защото на всеки му е писнало. Не можем да се спотайваме, а трябва да си търсим правата“, коментира председатерят на Иван Чалъков пред агри.бг. От бранша настояват Стратегическият план за българското земеделие да бъде върнат за преработка. Да не се изваждат работещи мерки за подпомагане и да се допълнят нови, от които стопаните да могат да се възползват.

„Писна ни от схемаджийски неща. Милиони левове отиват за хъбове, семинари, дивечови ниви, но не и за земеделие. Защо спират мярката за поддържане на затревени площи с висока природна стойност? С 35% падат ставките за млечни крави под селекция, а инфлацията е с 45% нагоре. Плащанията за автохтонни говеда също са намалени – с 60-70%, защо“, пита зооинженерът.

Освен че планират да блокират движението към Гърция, от СЖБ са изпратили писмо до президента с искане Министерството на земеделието в лицето на министър Явор Гечев незабавно да освободи от длъжност следните директори на дирекции и един съветник:

• Аделина Стоянова – директор на Дирекция „Директни плащания“;
• Елена Иванова – директор на Дирекция „ПРСР“;
• Георги Праматаров – директор на Дирекция „Идентификация на земеделски парцели“;
• Светлана Боянова – съветник на земеделския министър.

„Ако Министърът на земеделието не предприеме своевременни действия, молим лично да си подаде оставката като такъв“, настояват още организаторите на протеста.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook