Над 2,1 милиона са енергийно бедните у нас

09/07/2022 16:00 0 Коментирай

Над 2 100 000 у нас не успяват да отопляват жилищата си по определените стандарти, информира лидерът на КНСБ Пламен Димитров.

Причината за това са ниските доходи, слаба енергийна ефективност на сградите и непосилни цени на електроенергията.

Енергийната бедност в България и има опасност да продължи да се задълбочава. "Без да имаме дефиниция за енергийно бедни, подпомагаме около 350 000 души и семейства с близо 500 лева за целия сезон. Нито толкова са енергийно бедните, нито пък това е подкрепата, която имат нужда да получат“, смята Пламен Димитров, цитиран от БТА. Той напомни, че с актуализацията на бюджета са добавени 50 милиона лева за помощите за отопление през тази зима. По думите му това не решава въпроса, но е някакъв жест. „Като ги определим енергийно бедните, идва големият въпрос как ще ги подпомагаме, с какво, така че да е значимо и според мен различно от сегашните 100 лева, които се падат на зимен месец“, допълни Димитров.

Повече от половината от населението у нас се отоплява с твърдо гориво - дърва, въглища или пелети, показва проучване на Националния център за парламентарни изследвания от края на 2020 г. Останалите използват основно ток. Според данни на Агенцията за устойчиво енергийно развитие от миналата година българинът се отоплява предимно с дърва, което е трайна тенденция за последните 20 години, като нарастването като обем е почти два пъти. Течните горива като нафта или мазут почти не се използват. Природният газ навлезе последните 20 години, но по данни от 2019 г. едва 3,5% от домакинствата го използват за отопление.

Основна причина за масовото използване на дърва са цените. Те за огрев излизат най-евтино за хората, още повече, че може да се набавят и без да се заплащат. От началото на новия век два пъти е намаляло потреблението на въглища у нас, като основната причина също е цената.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook