Над 20 милиона лева в хазната от санкционирани водачи

20/10/2022 17:15 0 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

Около 550 милиона лева са очакваните приходи в хазната от таксите за включените в ТОЛ системата второкласни пътища. В обхвата на платената мрежа за тежкотоварните автомобили има увеличение на приходите с 30 процента, съобщиха от АПИ.

На ден през България преминават около 16 000 превозни средства между 3,5 и 12 тона и над 36 000, които са над 12 тона. 100 процента от територията на страната е покрита с контролни точки на ТОЛ системата, която освен от АПИ може да се ползва и от други институции за подобряване на пътната безопасност и контрола, отчетоха от пътната агенция.

"Работим в близките години системата да може да се ползва за контрол за наличие на валидна застраховка "Гражданска отговорност“ и годишен технически преглед. Така ще отпаднат изцяло стикерите от предните стъкла и ще намалеят фалшивите прегледи и застраховки. Системата може да се ползва и от МВР за контрол на средната скорост, с което да допринесе много за намаляване на войната по пътищата и пътния травматизъм. Очаква се да бъдат сертифицирани и вградените на 100 локации в асфалта сензорни кантари, с които да се следи за претоварени камиони. Те дават точност до 98% на теглото, както и информация за посоката на движение на превозното средство. Системата позволява и извършване на контрол от структурите на Агенция "Митници“, обясниха от Агенцията.

През 2021 година са издадени 430 000 електронни фиша за нарушения и 2000 наказателни постановления. От началото на годината до 30 септември електронните фишове са 373 744, а наказателните постановления – 2684.

Над 20 милиона лева са приходите от нарушения на водачи, които са установени да карат без винетка или тол такса. Около 800 милиона лева са очакваните приходи от пътни такси, които държавата ще събере през следващата година. Около 250 милиона лева се очаква да се генерира от продажбата на винетки за леки автомобили, които от 1 януари ще бъдат с 10 процента по-евтини.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook