Надпиване с боза
Надпиват се с боза на днешния празник в Радомир. Провежда се на площада в града. Бозаджийството е било основен поминък в района. Празникът тази година е под надслов "С боза, гозба и песен".
В "Стойова къща" е открита експозиция на старинни съдове, свързани с производството на радомирската боза. Всеки може да се запознае с някогашната технология на производство и да научат любопитни факти, свързани с производството на напитката. Предвидена е демонстрация по приготвяне на хляб и боза по традиционна радомирска рецепта.
Гости в Радомир посещават импровизираната бозаджийница на албанеца Али Сербез, родоначалник на производството и търговия с боза в града. Подготвена е празнична програма с участието на самодейни състави от общината и гост-изпълнители. Шеф готвачът Иван Звездев готви на живо популярната радомирска кавърма.
Коментари