Надзиратели и полицаи недоволни от решение на ВКС

15/03/2023 18:29 0 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

Върховният съд е ощетил със свое решение за заплащане на нощния труд, работещите в МВР и затворите, информираха от СФСМВР.

При отчитане и заплащане на положените часове нощен труд от служители в силовото ведомство не са приложими разпоредбите на Кодекса на труда и на Наредбата за структурата и организацията на работната заплата, сочи ВКС.

Според магистратите в закона за МВР няма празнота относно продължителността на работното време. Така осем часа дневно означава осем астрономически часа, независимо от частта на денонощието, в която работният ден се разполага.

Решението на ВКС повтаря несправедливостта, записана в Закона за МВР от 2020 г., коментира председателят на СФСМВР Валентин Попов. По думите му именно с тези текстове държавните служители в МВР за пореден са били ощетени. УС на СФСМВР изразява дълбокото си съжаление и разочарование от това решение, каза Попов.

В момента десетки служители на МВР водят дела за неизплатен нощен труд. Всички те ще загубят в споровете пред съда и изработеният труд ще им бъде изплатен по по-неблагоприятния текст, посочи Попов. Той поясни, че според КТ положени седем часа нощен труд се заплащат като отработени осем часа. Служителите на МВР са ощетени, защото според закона за МВР, за да бъде платено за осем часа, трябва да бъдат изработени осем часа, каза още председателят на СФСМВР, пред медиите днес. Решението на ВКС засяга и синдиката на служителите в затворите.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook