Наградиха писателка от Разлог за "Роден на Великден"

16/06/2021 18:45 0 Коментирай

Бойка Асиова спечели престижната награда "Христо Г. Данов". Разложката писателка е носител на приза за книгата си "Роден на Великден".

"Всичко, написано от Бойка Асиова, като че ли излиза от потайни пазви, в които планината, ветровете и предците са съхранявали специално за нея ароматни думи, извезани сюжети и незабравими герои", коментира разложкият градоначалник Красимир Герчев.

Конкурсът се провежда ежегодно от 1999 година. Наградите се определят на конкурсен принцип в два кръга. Голямата награда е за цялостен принос в националната книжовна култура. На носителите на наградата се връчват диплом, малка пластика и парична награда, а на номинираните – диплом.
Бойка Асиова е автор на книги с публицистика, документалистика, проза. Между тях са сборниците с разкази „Мъжко можене“, „Лудовица“, „Рецепта за камбана и романите „Яловата вдовица“, „Вълчицата излиза привечер“.

Автор е на публицистично-документални филми на БНТ „Жалба по Гоце“, „Между люлката и гроба“, „Курбан за Илинден“, „Двата Миладина“, „Пътят за Драма“, „Тайната на юдите“, отразяващи борбите на македонските българи за национално освобождение, културно наследство, традиции и нрави и тяхната съвременна проекция.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook