Награждават участници в "Часът на Земята"

24/03/2024 09:24 0 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

По традиция българите се включиха активно в тържественото отбелязване на празника на природата "Часът на Земята". Във всички общински центрове осветлението бе спряно от 20.30 до 21.30 часа снощи.

В столицата светофариха мигаха със зелени сърца, а стотици се възползваха от безплатно кино и благотворителна прожекция на „Кунг-фу панда 4“, които WWF и Cinema City организираха, за да съберат подкрепа за природата. Приходите ще бъдат дарени в помощ на работата им по спасяване на още мечета  и завръщането на добре познатите Никола, Анета и Мишо у дома.

В Благоевград освен гасене на осветлението в обществени сгради, имаше поход с фенерчета и челници по алеята за парк "Бачиново". Хареса се предимно на децата и младежите.

В дружи общини се камиха на велосипедите, други се насладиха на ново меню, подготвено изцяло от сезонни или местни продукти, трети се отдадоха на природна фотография, включиха се в доброволчески инициативи или се запознаха с научно-популярната поредица „Нашата планета“. Благодарение на техния ентусиазъм България подари на природата близо 4000 часа, давайки пример за отговорност и любов към нашия общ дом - Земята. На 29 март WWF ще изтегли на случаен принцип десет от всички включили се в инициативата и те ще получат специална награда.

Природозащитниците опазват не само екосистемите, но и техните обитатели, като например кафявата мечка – най-едрия хищник у нас. Спасителният отряд на WWF реагира при сигнали и подпомага работата на институциите в опит да предотврати конфликти между мечките и хората. Ихтиолози от години проучват ценните есетрови популации в Долен Дунав – вид, който съществува от над 200 милиона години, но днес е на път да изчезне. По тяхно предложение бе създадена и единствената в България защитена територия, посветена на есетрите.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook