Най-големият летен празник в Югозапада

20/07/2024 10:13 0 Коментирай

Свети Илия е един от най-великите измежду старозаветните праведници, могъщ изобличител на езичеството и предвестник на вярата в Бог.

Наричат го още от древността "пророк и предсказател на великите Божи дела". На 20 юли се дават курбани в чест на Свети пророк Илия за здраве и благоденствие. Празникът се отбелязва масово във всички населени места в Югозапада.

Днес е и храмовият празник на симитлийското село Градево, където традиционно се провеждат събор и литургия в една от най-старите църкви в района. Свети Илия събира стотици мъже и жени край оброчището в село Ракитна. Местността високо в планината е известна с целебната си сила от незапомнени времена. Белег на оброчището е дъб, чиято възраст надхвърля 500 години.

Курбан за здраве ще бъде раздаден и при параклиса "Свети пророк Илия" в село Брежани, местността Присадна.

Християните вярват, че какъвто човек влезе първи в дома ви, такава ще е и цялата идна година. В българския народен календар Илинден е най-големият летен празник по време на жътва и вършитба. На този ден възрастните разказват приказки и пеят песни за свети пророк Илия, който кара огнена колесница с шест коня по небето и измолва от Бога за тях здраве и благополучие, хубаво време и плодородие.

Според народното поверие на Илинден не трябва да се работи, защото гръм може да удари човека. Не се ходи на плаж, защото морето взима жертви на този ден. От днес времето се обръща, почват да духат есенните ветрове.

На този ден празнуват още и занаятчиите кожухари, самарджии и фурнаджии, защото пророкът е техен покровител. С имен ден са Илия, Илиана, Илико, Илика, Илин, Илина, Илинко, Илинка, Божко, Божана, Божинко, Божинка и др. Този празник носи и друг знак, не по-малко огнен - Илинденско-Преображенското въстание от 1903 година. Това е една от най-пламенните и трагични истории в историята на страната ни по време на турското робство

Свети Илия носи дъжд и влага и закриля живота. Заради силата, която притежавал, нашият народ го нарича Илия Гърмодолец, Гърмоломник, Гръмовник. В народните представи той препуска по небето със златна колесница, от която изпраща огнени стрели. 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook