Най-почитаната българска светица връща здравето

07/07/2022 08:36 0 Коментирай

Света Неделя е една от най-почитаните от българите светици. Днес имен ден празнуват Неделя, Нешка, Недка, Нели, Деляна, Дела, Делина, Делица, Неделчо, Недко, Недялко, Нейко, Ненко, Нейчо, Нено, Дельо, Делян, Делчо.

Според народните вярвания, ако времето на 7 юли е горещо, зимата предстои да бъде дълга и студена. Ако времето е прохладно и дъждовно, ще имаме мека зима.

Нещастни и болни хора наричат за светицата курбан, с надеждата, че ще бъдат изцелени и избавени от страданията. В южните планински селища в деня на празника на Света Неделя се правят курбани край оброци, църкви, параклиси, посветени на светицата. На Голяма Неделя болните се къпят в лековити извори. Има обичай болни хора да преспиват нощем по поляните, за да ги „потъпче баба Неделя” и да им върне здравето.

Света Неделя е изобразявана в иконите като красива девойка, облечена в народна носия. На празника не трябва да се захваща никаква работа.

През 12-13 век, по време на управлението на Асеневци, мощите ѝ са пренесени в старата българската столица Търново. Патриарх Евтимий, който е автор на житието ѝ, превежда нейното име Кириакия на български - Неделя. Така се поставя и традицията гръцките имена да се превеждат на български.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook