Наказват благоевградски полицай за две престъпления

08/12/2020 17:07 0 Коментирай
Снимка Фейсбук Снимка: Фейсбук

Обвиниха за две престъпления благоевградски криминалист. Той застава до дни пред съда в Благоевград с обвинения по член 311 и 294 от Наказателния кодекс.

Петър Китанов бе арестуван показно преди три години във Втолро управление на МВР в Благоевград. Китанов е и бивш граничен полицай.

Възползвайки се от служебното си положение Петър Китанов укрил длъжница към НАП. Въпреки, че разследването било на негов колега, Китанов на своя глава решил да връчи преписка на Мария К. от Благоевград, която е управител на търговско дружество. Спрямо нейната фирма имало резолюция за извършване на проверка, касаеща установяване на факти и обстоятелства във връзка с декларираните данни и начислено ДДС.

Китанов се запознал с материалите и взел постъпилите от НАП документи. Впоследствие той предприел действия, с които създал затруднения по установяване и доказване на нарушения на данъчното законодателство от управляваното от Мария К. дружество, респективно образуване на наказателно производство. Макар че знаел местонахождението на жената, той се ангажирал с укриването й от данъчната проверка. С тази цел изготвил докладна записка, в която посочил, че тя заминала да живее и работи в Гърция, което не било вярно, а в същото време я предупредил.

Другото провинение на Петър Китанов е укриване на бой в заведение, в което главен герой бил криминално проявения благоевградчанин Атанас Георгиев - Прасето.

С цел осуетяване на наказателно преследване срещу Атанас Георгиев и същият да остане ненаказан, Китанов предприел редица действия, с които да прикрие престъпните му деяния. Посещавал дома и се обаждал по телефона на пострадалия и убеждавал както него, така и близките му, да се напише обяснение за липса на претенции по случая, а впоследствие да се оттегли депозираната жалба. Въпреки това, опитите на обвиняемия да не се води проверка и наказателно производство за инцидента останали без резултат.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook