Наказват за палене на гуми в Петрич и Сандански

26/02/2020 14:55 0 Коментирай

Противопожарните служби в Сандански и Петрич разпоредиха строги мерки срещу пожари, причинени от човешка небрежност.

Кметовете в двете общини Димитър Бръчков и Атанас Стоянов издадоха заповед, забраняваща паленето на гуми на предстоящия голям християнски празник Сирни Заговезни.

Традиция в Пиринско е на Прошки да се палят огньове за здраве и прогонване на злите сили.

Забранено е на кладата да се горят гуми, кабели и други други опасни материали. Също така под наказателна отговорност подлежат хора за запален огън до производствени и жилищни сгради, междублокови пространства, складове, селскостопански постройки, паркове, градинки, както и в близост до електрически съоръжения.

Огнеборците в Петрич и Сандански също излязоха с препоръки:

Паленето на огън да става на определените за целта места от кметовете на населените места.

Паленето на огньовете да става на безопасни разстояния от жилищни и обществени сгради, постройки, комуникации и съоръжения на газопреносната и електропреносната мрежа, горими материали, плевни, навеси и други подобни. Препоръчва се минималното разстояние от огъня до съседни сгради и съоръжения да бъде най-малко 15 метра.

Да не се допуска палене на огън при наличие на силен вятър. Мястото за палене на огъня да се почисти в радиус на 3 метра от горими отпадъци, суха трева и растителни остатъци.

Преди запалването на огъня да се осигурят най-малко три съда от по 10 литра с вода за загасяване на огъня при необходимост. През цялото време огънят да не се оставя без надзор. Да не се допуска запалване на огън на места, където има деца без придружители. Да не се оставят деца без надзор, а също така е недопустимо да се разрешава на децата да играят с огъня.

Да не се допуска разпалването на огньовете с леснозапалими или горими течности - бензин, дизел, спирт, флакони, съдържащи леснозапалими и горими вещества.

Пепелта и сгурията да се изхвърлят на пожаробезопасно място или да се заровят в земята.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook