Намериха шеф на ЦИК

07/05/2021 09:50 0 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

Договориха председател на Централната избирателна комисия по време на извънредните консултации при президента Румен Радев. Камелия Нейкова ще е шеф на комисията, която на 11 юли трябва да проведе вота за 46 Народно събрание.

Нейкова първоначално бе предложена за зам.-председател на ЦИК от “Има такъв народ”. До издигането й за шеф се стигна, след като ГЕРБ-СДС оттеглиха единствената номинация, направена за поста в сряда – тази на Красимир Ципов. На консултациите, проведени на 5 май, срещу неговата кандидатура се обявиха от БСП, „Демократична България” и „Изправи се! Мутри вън!”. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов видя в ситуацията политически капан и оттегли кандидатурата на Ципов по негово настояване. Консултациите тази сутрин започнаха с критика от страна на президента Румен Радев, че ГЕРБ са абдикирали от отговорността и се водят от лични сметки.

Имаше обструкции и лични нападки към кандидатурата на Ципов. Некоректно е да ползвате мен като председател на парламентарна група, по отношение на отговорността. На тази маса стоят партийни лидери на партии и представители на такава, които отказаха мандат за съставяне на правителство дори без да представят състав на правителство. Единствено ГЕРБ го направи, както представи и председател на ЦИК с ясното съзнание, че този човек трябва да работи при условия, при които не може да взема еднолични решения, а те се вземат с мнозинство от 2/3 и ще трябва да носи отговорност за един Изборен кодекс, който според нас е с противоконституционни текстове, обяви Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС, цитирана от 24 часа. Христо Иванов от Демократична България смята, че това е съзряване на нашата демокрация. Той обясни въпроса към Десислава Атанасова дали се приема принципа, че най-голямата партия има право да излъчи председател. ГЕРБ в периода след изборите се опитва да твърди, че за тях има определени права заради най-големия резултат, каза той.

По думите му, това обаче не отменя факта, че тя може да има такова ниво на токсичност, че с нея да се работи по нормален начин, диалог не може да има на всяка цена. Виждаме ГЕРБ да се държат като фактор, който бламира процесите и да вади аргументи от хаоса, че само те може да управляват, добави той. Иванов поиска нещата да се назовават с истинските им имена и даде пример от изказвания на Борисов, който поръчал да се гласува в НС "с 200 всичко", видели и бламирането от страна на ГЕРБ. "Време е диструкцията, чрез която Борисов иска собственото си оцеляване, взема като заложник демократичния процес, време е това да спре", каза той. Те имат двама кандидати за членове на ЦИК, но не отговарят за председател, защото не са юристи и не могат да издигнат кандидат.

 

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook