Напрежение заради соларен парк

19/01/2023 11:49 0 Коментирай
Снимка Пресцентър Снимка: Пресцентър
Общинари се опитват за тушират гражданско недоволство заради предприето инвестиционно намерение. Жителите настояват да се проведе публично заседание на Общинския съвет след дни в Разлог. Проблемният въпрос е свързан с производство на зелен водород и изграждане хранилище за електроенергия, което да гарантира енергийната сигурност на Разложката котловина. В момента Община Разлог получава приходи от приблизително 400 декара в размер на 6000 лева. Сметките за 35 години от рента са 210 000 лева за хазната.
 
Съдружници в дружеството-инвеститор от столицата са Георги Стефанов Пулев, Юри Богомилов Катанов и Калина Стефанова Пеловска. Пулев има участие в 75 фирми, се сочи в Търговския регистър. С приходите от тази инвестиция Община Разлог ще изгради нов атрактивен парк на 40 декара за жителите и туристите, гарантират от Общината.
 
От общинския пресцентър публикуваха интервю със заместник-кмета Иван Гюров. Задават му удобни въпроси и той отговаря подобаващо на тях. В крайна сметка става ясно, че приодите от концесионирането са минимални. "Фирмата инвеститор е „Инвесто Партньрс“ ЕАД и има намерение за разширение на вече изграден и действащ фотоволтаичен парк с мощност 28,5 MW (33 MWp). Разширението обхваща 730 декара общински терен. Фирмата имат изградена собствена подстанция за високо напрежение, което е голямо предимство и гарант, че инвестицията ще бъде осъществена, тъй като няма да бъде изправена пред все по-често срещания проблем на други инвеститори, а именно липса на достъп до електроразпределителната мрежа. Оценяваме предимствата на тази инвестиция в зелена енергия и сме внесли предложение в Общински съвет – Разлог за Учредяване право на строеж за срок от 35 години на 730 декара общински терен, който се състои от пасища, земеделски имоти от нисък клас, които дори не могат да се ползват за пасище, както и други ниски категории ниви", заяви Иван Гюров.
 
"Искам да подчертая и да бъде ясно, че Община Разлог си остава собственик на земята, ние не искаме и няма да прехвърляме cобствеността на земята. Земята си остава общинска, като след 35 години, когато изтече срока на учреденото право на строеж, общината ще придобие всичко изградено върху нейния терен. В рамките на две години от учредяване право на строеж Община Разлог ще получи приходи между 1 100 000 - 1 200 000 лева съгласно конкретната цена, която ще бъде определена с Решение на Общински съвет – Разлог. В тази сума се включват приходите от учредяване право на строеж, както и приходите, които допълнително общината ще получи от различни такси като например издаване на разрешително за строеж, въвеждане на обекта в експлоатация и други. Инвеститорът ще заплати и местен данък в размер на 2,2% от стойността на Учреденото право на строеж. Всички разходи по промяна предназначение на земята, както и за изменение на Общия Устройствен план, които са задължителни процедури, ще бъдат за сметка на инвеститора. След промяна на предназначението в урбанизирана територия Община Разлог ще има приходи и от годишен данък на тези 730 декара през целия 35-годишен период", подчерта Гюров.
 
"Разширяването на фотоволтаичния парк е само първата стъпка на конкретния инвеститор. Предвижда се изграждане на инвестиции за производство на зелен водород, което е 100% възобновяема чиста енергия. Следващата стъпка на инвеститора е изграждане на хранилище за електроенергия, което да балансира свръхпроизводството пред деня, и да може да бъде гарантирано електро подаване и през нощта. Това ще даде енергийна сигурност и стабилност за подаване на електро енергия, както към жителите, така и към бизнеса на територията на цялата Разложка котловина. Това за в бъдеще ще бъде все по-ценено, по-скъпо и по-трудно да бъде осигурено", разказа заместник-кметът за намеренията на инвеститора.
 
 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook