Насочват водите от язовир "Дяково" за частни централи

12/04/2021 18:06 0 Коментирай
Снимка Пресцентър Снимка: Пресцентър

Разрешиха водите от язовир "Дяково" да завъртят турбините на ВЕЦ-ове в района. Решението е на МОСВ и е подкрепено от ресорния министър Емил Димитров-Ревизоро.

"В язовир "Дяково" да се поддържа обем 30 милиона кубика, като постъпващия приток се използва за електропроизводство. Да се завиши контрола по проводимостта на река Бистрица, Отовица и Джерман, с цел безпрепятствено преминаване на пропусканите допълнителни водни количества от деривациите през населените места, включител град Дупница", сочат от МОСВ.

"За язовир "Студена" край Перник, който пресъхна преди две години, предвид динамичната хидрометеорологична обстановка, да се изключат събирателните деривации „Владайски“ и „Палакарийски“, като притока към язовира се ограничи до река Струма, с цел поддържане на свободен обем в язовира", решиха министерските експерти.

При необходимост от освобождаване на обем, с цел ретензия, да се използват всички облекчителни съоръжения на язовирната стена, без водовземна кула, като се има предвид проводимостта на реката в участъка след язовира и извършваните в момента дейности в речното корито.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook