Насрочиха дело срещу заместник-кмет

12/11/2023 15:06 0 Коментирай

Насрочиха наказателно дело от общ характер срещу фирмен шеф и заместник-кметица. Ще се разглежда на 12 декември в Районен съд - Разлог от магистрата Искра Трендафирова. Наказателният процес е срещу Димитър Георгиев Лазаров и заместничката на новоизбрания кмет в Банско Стойчо Баненски - Сашка Въчкова.

Забатаченият казус е от близо десетилетие. Той приключи веднъж с осъдителна присъда, но го върнаха за ново разглеждане през 2019 година. Делото е за спечелен проект на Община Банско от Държавен фонд „Земеделие”, по който са установени злоупотреби с общински средства след намаляване на субсидията по проекта. Обвиняемите Димитър Лазаров и Сашка Въчкова са уличени в това, че са подписала документи с невярно съдържание с цел облагодетелстване на дружеството "Б-ГЛ" и неговия управител с финансови средства, без правно основание за това, съобщиха за Еновина от съда в Разлог.

В периода от април 2008 година, до октомври 2009-та, банскалията е получил над 180 000 лева на база неверни протоколи за свършена работа, свързана с озеленяването в града. Сашка Въчкова е заявила по делото, че няма притеснения, защото не е извършвала незаконни действия.

От обвинителния акт става ясно, че задълженията на Лазаров включвали на свой риск и срещу възнаграждение, извършване на залесителна и друга дейност – почистване на сечище, изнасяне на камъни, раздробяване на пънове с навесен ротор, риголване, дисковане, подравняване с влачка, закупуване на едногодишни фиданки, маркиране на посадни места, временно съхраняване на фиданки, разнасяне на фиданките по места, залесяване с меч „Колесов“, закупуване на хербицид, третиране с хербицид с гръбна пръскачка, транспорт за доставка на фиданки, направа на ръчни тераси, съобразно технологичен план и спецификация. Определен бил и срок за изпълнение - 4 месеца и 2 седмици, който впоследствие, след сключен анекс към договора с Фонда, бил удължен до октомври 2008 година. Протоколите, заедно с фактурите, били предадени в Община-Банско за плащане. Всеки от обвиняемите знаел, че отразеното в тях, както и посочените цени, не отговарят на действителното положение. Намерението на обвиняемия било,чрез подписване на протоколите с невярно съдържание, а след това и на фактура, удостоверяваща извършените дейности и дължимата за тях цена, той и дружеството „Б.-ГЛ“ ООД да получат без правно основание въпросната сума. 

Въз основа на представените документи било разпоредено на дружеството да се заплати сумата от 180 188.70 лева. До реален превод на сумата не се стигнало, поради независещи от възложителя и обвиняемите причини - сключен анекс към договора между Държавен фонд „Земеделие“ и Община Банско за промяна на първоначално одобрената помощ, се сочи по делото. Преди две години, когато Сашка Въчкова бе и в екипа на екскмета Иван кадев, заяви публично, че не се страхува от наказателния процес, тъй като не е извършила престъпление.

При представяне на екипа си градоначалникът на Банско Баненски, че може да изпълни целите си именно с уменията и експертизата на Сашка Въчкова и на двамата други заместници - Георги Доневичин и Магдалена Юсева. "Познавам ги и знам на какво са способни. Никой от тях няма да бъде допуснат да води самостоятелна политика в ущърб на общинските интереси, подчерта кметът Баненски.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook