Не знаят какво да правят с уволнена и осъдена прокурорка

03/10/2023 08:34 0 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

Благоевградска обвинителка, преместена в Перник, а след това отстранена от работа, отново бе на дневен ред във ВСС. Райна Бачева желае да влезе в кабинета си в Перник, тъй като обжалва уволнението. 

Преди около три месеца Върховният касационен съд остави в сила присъдата на апелативните съдии, с която Бачева е осъдена условно на 6 месеца затвор с 3-годишен изпитателен срок заради товае, че е склонявала своя колежка да прекрати дело срещу врачка, както и за осуетено разследване за инцидент на пътя. В края на същия месец Прокурорската колегия я уволни от системата и остави без разглеждане две нейни молби. Първата беше за отлагане на решението за освобождаването ѝ, тъй като е внесла искане за възобновяване на делото срещу нея във ВКС, а втората – подадена от нея оставка.

Бачева сезира ВАС като поиска и спиране на предварителното изпълнение на решението за уволнението ѝ. Преди месец върховните съдии отхвърлиха искането, защото се явява без предмет и обясниха, че според правилото на чл. 166, ал. 1 АПК обжалването спира изпълнението на административния акт. Предварителното му изпълнение като изключение от правилото е възможно при допускането му с разпореждане на административния орган – в случая ПК на ВСС, или по силата на отделен закон.

„Обжалваните по делото решения са приети в производство по Глава девета, Раздел първи от Закона за съдебната власт, регламентиращ назначаването и освобождаването от длъжност на съдиите, прокурорите и следователите. За разлика от общата разпоредба на чл. 36, ал. 1 от същия закон, в тази област на правно регулиране не е изрично предвидена предварителна изпълняемост на административните актове, нито тя е разпоредена от колегията на ВСС на основание чл. 60, ал. 1 АПК. При неосъществяването на някоя от посочените хипотези суспензивният ефект на жалбата не е преодолян, т.е. действа общата забрана за изпълнение на акта до влизането му в сила, а търсеното обезпечение на оспорването е постигнато с упражненото право на жалба. Поради това и направеното искане се явява без предмет и следва да бъде оставено без разглеждане“, посочва ВАС. Въпросът беше обсъден на последното заседание на Прокурорската колегие във ВСС, пише пише lex.bg. Предвид определението на ВАС Райна Бачева е подала молба да бъде допусната до кабинета си в РП-Перник, защото до окончателното произнасяне на съда, тя се води на работа. Кадровиците препратиха заявлението ѝ до шефа на районната прокуратура в Перник, който трябва да прецени какво да прави.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook