Господ се показва от врата в небето

05/08/2023 15:40 0 Коментирай

Вярва се, че в нощта срещу Преображение в небето се отваря врата и както на Богоявление Господ се показва на нея.

Само праведният може да види тази врата и каквото си поиска в този миг, Господ ще му го даде. Затова през нощта майките държат децата си будни, карат ги да гледат към небето, дано видят, когато се отворят небесните порти, та да се помолят за голямо богатство и късмет.
Християнският празник датира от първи век. Напомня ни едно от най-важните евангелски събития - явяването на Господ в небесната слава пред трима от учениците си - апостолите Петър, Йоан и Яков.

Преображение Господне е и времето, когато настъпва трайно преобразяване в природата – дните видимо намаляват. Слънцето обръща гръб на лятото и лице към зимата, щъркелите се събират на ята, преди да отлетят към топлите земи. Бере се първото грозде и се раздава на близки и съседи, след като се благослови с молитва и се прикади от свещеника в църквата. В литургията на българските православни храмове се прибавя специално молитвено песнопение за "Освещаване на гроздето". Преображение Господне е част от Богородичните пости, празничната трапеза днес трябва да е от риба и рибни продукти.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook