Неофит Рилски на 230 години

08/10/2023 11:17 0 Коментирай
Снимка Пресцентър Снимка: Пресцентър

Научна конференция, посветена на 230 години от рождението на Неофит Рилски, проведоха духовници и преподавател в Югозападния университет, чийто патрон е българският възрожденец.

В Рилския манастир отслужиха литургия, водена от владиката Серафим и Ловчанския митрополит Гавриил, Мелнишкия епископ Герасим. В съслужението участваха игуменът на манастира епископ Евлогий, игумените на Троянския и на Бачковския манастир.

Положиха венци и цветя на гроба на йеромонах Неофит Рилски. Сред официалните бяха областните управители на Кюстендил Александър Пандурски и на Благоевград Мария Димова, кметът на община Банско Иван Кадев, ректорът на Югозападния университет Борислав Юруков, заместникът му Йордан Гошев, председателят на Общото събрание на Югозападния университет Габриела Белова, а също и много други преподаватели в ЮЗУ.

Нучният форум бе открит на 5 октомври в благоевградското висше училище. Заключителната сесия се състоя в Иконната зала на Рилския манастир. Тя бе открита от доц. Димитър Тюлеков, който подчерта, че Неофит Рилски е изключителна личност, която тепърва ще се преоткрива и ще има нови страни в неговата многообразна дейност. Свои доклади представиха Цветелина Татанова, представител на Неврокопската света митрополия и Андрей Касабов, представител на Софийската света митрополия. Те поставиха акцент върху музикалното творчество и музикалнопреводаческата дейност на йеромонаха.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook