Нидерландци и французи изследват водите на Места

19/07/2022 15:49 0 Коментирай
Снимка Пресцентър Снимка: Пресцентър

Специалисти от Нидерландия и техни колеги от Франция изследват водите на река Места. Мисията им е свързана с пилотен проект.

Изследователите посетиха Гоце Делчев се срещнаха с кмета Владимир Москов. Изабел Ла Жонес и Клаудия Цирели от университета във френския град Тур, заедно с Каро Мурън от Институт за изследване качеството на питейната вода от Нидерландия работят по проекта с Гоце Делчев проект, заедно с още 19 организации от Европа и Южна Африка.

Тяхната задача е да проведат серия от интервюта със заинтересовани страни, свързани с водите от басейна на река Места и тяхното използване. Интервютата са с цел засилване на сътрудничеството и участието на заинтересованите страни в процеса на формиране на тези политики и вземането на решения.

По-късно трите изследователки се срещнаха с експерти, участващи в различна степен във формирането на политики и разговаряха с тях за връзките между различните нива и мащаби на секторно управление - водни, селско стопанство, енергетика и екосистеми, ролята на различните нива и мащаби на участниците в тази връзка и сътрудничеството или конкурентните отношения, стратегиите и инструментите, които те прилагат, за да променят управлението на секторите, и накрая техните отговорности и ресурсите, разпределени за това.

Въз основа на получените данни те ще изготвят доклад с предложения за подобряване на връзката вода-храна-енергия-екосистема и методи за овластяване на всички заинтересовани страни и включването им в процеса на управление и използване на водата.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook