Нинова дисциплинира съпартийци в Кюстендилско, заплаши Радев с КС

20/12/2022 18:36 1 Коментирай
Снимка Пресцентър Снимка: Пресцентър

Корнелия Нинова събра социалистите в Кюстендил. Изрази увереност, че няма да има разцепление, въпреки опитите за това, каквито са в Дупница и региона.

Нинова прогнозира, че е оптимист за съставяне на редовно правителство с третия мандат. „Той е последният възможен, а държавата се нуждае от стабилност и правителство. Всичко е толкова динамично, менят се нещата постоянно. Нека да видим на кого президентът ще се спре, ако е на нас, ще свикаме Националния съвет на партията и ще решим" обясни лидерът на БСП.

По отношение на втория мандат на “Продължаваме промяната“ Нинова коментира, че поставят условия, които не им гарантират мнозинство. Тя допълни, че процедурата се е забавила твърде много, както с първия, така и с втория мандат и така е загубено политическо време.

„В следващите дни е важно да видим дали президентът ще наложи вето върху договора за оръжия“, заяви Нинова и продължи: „Той многократно е правил изявления, че това би ни въвлякло във война, а сега се оказва, че неговият служебен кабинет и неговият министър на отбраната е подписал този договор. Ако не го направи, ще търсим начин да сигнализираме Конституционния съд“, предупреди Нинова.

Лидерът на БСП обясни и защо това решение е противоконституционно: „В подписания договор пише, че оттук-нататък Министерски съвет може самостоятелно на закрито заседание да променя списъка за оръжията или боеприпасите, тоест да променя условията по договора. Международните договори не могат да се променят от МС, те трябва да минат задължително на ратификация от Народното събрание по Конституция. Така си остават вратичка след това служебен кабинет да взима решения на закрити заседания какво да прави. Това е тотално нарушение на Конституцията и е по-добре още сега да се спре“, категорична е Нинова.

Възмутена е от решението на ГЕРБ, “Продължаваме промяната“ и “Български възход“ за минималната работна заплата. Реално през следващата няма да има.

"Вкараха в минималната заплата думата “брутна“ минимална заплата. Това означава, че много хора сега ще получат и по-малко от 710 лева", коментира тя пред медиите.

Лидерът на БСП обясни, че в минимална брутна заплата от 850 лева влизат клас прослужено време, нощен труд, извънреден труд. „Всичко това досега се заплащаше над заплатата, а сега влиза вътре. ПП премахнаха клас прослужено време, сега да излязат и да го обяснят на хората“, изтъкна тя и определи това като безхаберие.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Иванов -
    Защо не дойде в Благоевград да види как Милевия съсипва партията и

Социално

новини благоевград facebook