Нови кабинети и зали за административните съдии

17/03/2023 17:43 0 Коментирай

Административните съдии в Благоевград са сред най-ангажираните с дела в страната. Натовареността им е с 4 процента над средната, отчете председателят Стоянка Пишиева-Сахатчиева.

Тя похвали колегите си за срочно, качествено и прозрачно административно правосъдие. Отчетното събрание уважиха председателят на VIII отделение във Върховния административен съд Бисерка Цанева, магистратите Василка Шаламанова и Мария Тодорова, последователно административни ръководители на Административен съд – Благоевград от създаването на съда през 2007 година, които правораздават във Върховния административен съд.

През отчетния период в съда са образувани 1782 броя дела, от които 1162 са първоинстанционни и 620 броя касационни дела. През 2022 година общият брой на делата, стоящи за разглеждане е 2266, първонстанционни и касационни, от които свършени през периода са 78.3%. Тези цифри са показател за поддържане и продължаване на утвърдената през годините тенденция за приключване на голяма част от стоящите за разглеждане дела.

"Встъпването в длъжност на трима съдии в Административен съд в началото на отчетния период се отрази благоприятно на натовареността на магистратите, и въпреки това показателите отново нареждат съда на първите места по натовареност в страната сред административните съдилища. За първото полугодие на 2022 г. (до която дата са налице обобщени от Висшия съдебен съвет статистически данни) Административен съд – Благоевград е на шесто място по действителна натовареност на съдиите към делата, стоящи за разглеждане. Действителната натовареност на съдиите в Административен съд – Благоевград към всичките дела за разглеждане е 21 март. Този показател потвърждава установената висока натовареност в работата на съда.
Изводът за устойчивост в бързината и ефективността на административното правораздаване се подкрепя от данните за решените от съдиите при Административен съд – Благоевград в тримесечен срок дела. Те са 1239 броя от общо 1 775 бр. свършени за отчетния период дела или 70 на сто от образуваните дела", посочи в доклада си административният ръководител.

Анализът на данните от утвърдените от ВСС статистически таблици мотивира извод за продължаваща установената практика в работата на съда за бързина при насрочване, разглеждане и приключване на образуваните първоинстанционни и касационните дела, срочност и добро качество на съдебните актове, което води до извод за ефективност на правораздавателната дейност, осъществявана от съда. Отчетените за поредна година достижения в дейността на Административен съд – Благоевград са следствие на добра професионална подготовка, мотивираност и отговорност на магистратите от Административен съд - Благоевград. Принос за постигане на добрите резултати безспорно имат и всички съдебни служители, които и през 2022 г. изпълняваха срочно, качествено и отговорно служебните си задължения, отбеляза председателят на съда Стоянка Пишиева – Сахатчиева.
Показателите за срочност от работата на магистратите в Благоевград бяха високо оценени от съдия Бисерка Цанева, председател на VIII отделение във Върховния административен съд.

„Делата насрочвате и разглеждате изцяло в законоустановения срок“, каза съдия Цанева, като в оценката си отчита високата натовареност на магистратите в Благоевград. През настоящата година се решава дългогодишният проблем със сградния фонд на съда. Очакванията на магистратите са ремонтът на бившия Четвърти корпус на Югозападния университет да приклъчи и те да заседават в нови сгради и да пишат решенията си в просторни кабинети. От създаването  на АС те се помещават на етаж в сградата на МОЛ "Възраждане".

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook