Непознати стихове на Яворов - първият кмет на Гоце Делчев

08/01/2020 18:14 0 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

106 години след трагичната смърт на Пейо Яворов на бял свят излязоха непознати до този момент стихотворения, писма и документи.

Според специалисти имат изключителна литературна стойност. Става въпрос за общо 19 оригинални документа. Има четири писма до Тодор Александров в София, до Таньо Николов в Мехомия, сегашен Разлог, до Тодор Тодоров в София и до Христо Чернопеев. Има още девет творби от Яворов, четири разписки, един къс от знаме в рамка и едно отделно стихотворение.

Те са предоставени на Народната библиотека от Христо Павлов от София, второ поколение колекционер с молба да направи експертна оценка за автентичност. Документите, които по думите на Павлов са намерени в кофите за боклук, са свързани с Македония и са точно датирани - октомври 1912 година. Те отразяват дейността на Яворов като първи кмет Гоце Делчев по време на Балканската война и като войвода на чета в Македоно-одринското опълчение. Сред документите са и непознати досега стихотворения, които според литературния критик Пламен Тотев са последните, написани от него.

Ръкописите са разчетени от доц. Милкана Бошнакова, историк и архивист, специалист по история на освободителното движение на българите в Македония и Одринска Тракия от Освобождението (1878) до периода между двете световни войни, съобщи БТА. Междувременно, издателство "Персей", заедно с Георги Зъбчев и фондация "Яворов", пуска книга, наречена "Непознатият Яворов", в която ще бъдат публикувани всички документи.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook