Нови тарифи за платените пътища

28/03/2022 13:50 0 Коментирай

Вдигат тарифите за тол таксите. Промените засягат и част от второкласните пътища в страната, обяви регионалният министър Гроздан Караджов. Тежкотоварни автомобили ще плащат повече от 1 юли.

Това бе разяснено на обществено обсъждане. "Обхватът на платената пътна мрежа няма да се разширява, но няма и да има нулеви ставки. Просто ще увеличим ставките по включените в тол системата второкласни пътища, за които до момента не се плащаше нищо - ставката е нулева", каза Караджов, като посочи, че ценовият модел е бил изработен от Световната банка и съгласуван от ЕК.

Стойността на всички видове винетки ще намалее с 10 процента, като там, където сумата не е цяло число, ще бъде закръглено в полза на потребителите. Намалението ще влезе в сила от януари 2023 година. Например, най-търсената винетка – годишната, която в момента струва 97 лева, от догодина би струвала 87,3 лева. Това означава, че ще бъде закръглена на 87 лева, съобщиха от МРРБ.

Караджов обяви, че правителството има намерение да вложи тази година 2,6 милиарда лева за подобряване на пътната мрежа.

"Няма друга държава, в която от винетки да се събират повече пари, отколкото от тол такси и не може шофьорите на леки коли да внасят 64 на сто от общия приход, а товарните коли да внасят останалите 36 процента, каза министърът. Според него който допринася повече за разрушаването на пътната настилка, трябва и да плаща повече", заяви ресорният министър, цитиран от пресцентъра на ведомството.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook