Няма да допускат агенти от ДС в големи обществени поръчки

10/09/2023 09:26 0 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

Кабинетът готви скандални промени в Закона за обществените поръчки. Депутати коментират, че те ще направят възможно произволното завишаване на цените по договорите и ще разтворят широка врата за корупция. Предлагат се и други промени, които ще доведат до двоен аршин при контрола и одитирането на поръчките. Свой проект за изменения внесоха и депутати от ДБ, които пък настояват за проверка за принадлежност към Държавна сигурност при изпълнителите на по-големи обществени поръчки. 

В сегашния си вариант законът допуска подобно инфлационно завишаване на оферти само при изрично спазване на методика, приета от МС. С новите текстове възложителите ще могат да завишават цени и без методика, по своя преценка на базата на представени доказателства. Не се казва нито дума какви могат да бъдат тези доказателства. В момента за редица от дейностите, за които се възлагат поръчки, няма одобрена методика. Методика бе одобрена за индексиране на договорите за строителство в резултат от рязкото поскъпване на материалите, а в последствие ред за актуализиране на цени бе гласуван и за секторни възложители в областта на природен газ, топлинна енергия и електроенергия. Цели сектори като услугите в момента са без одобрени методика, както и редица доставки. 

Много спорни и според “Възраждане”, и според ГЕРБ са новите правила за текущ контрол върху поръчките. Предвидено е финансовият министър да може да назначава наблюдатели по големи поръчки, без да се казва какви могат да бъдат те като професионален опит. Въвежда се и нова форма на консултиране - звената за вътрешен одит, където съществуват, ще консултират за законосъобразност поръчки над 5 милиона лева. Това ново правомощие влиза в колизия с други закони и ще направи невъзможно последващото одитиране от същите тези звена на най-големите поръчки, коментира Теменужка Петкова от ГЕРБ, пише segabg.com

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook