Няма фиксирани цени на стоките и наказание за "фалшиви" новини

23/03/2020 15:52 0 Коментирай
Снимка бтв Снимка: бтв

Депутатите одобриха ветото на президента Румен Радев върху текстовете от Закона за мерките и действията по време на извънредното положение.

Те прегласуваха решениата си, взети на 13 март, касаещи наказанията за спекулата и разпространението на фалшиви новини свързани с короновируса.

Радев върна закона за ново обсъждане на законотворците в неделя. 

Даниела Дариткова от ГЕРБ призова съпартийците си да подкрепят ветото, защото предизвикателството, пред което сме изправени сега, ще промени света. “Да преодолеем тясно партийното си его. Сега е време да сме мъдри“, каза тя, цитирана от БНР. “Изправени сме пред невидима заплаха и светът утре ще бъде друг. Политиците с дългосрочна визия трябва да го осъзнаваме, не е време за политиканстване, за политически ежби и опити всичко да се превърне в политически дивидент“, заяви Дариткова.

Корнелия Нинова също смята, че сме изправени през голямо предизвикателство, но разкритикува властта, че не е предприела достатъчно мерки.

“За 10 дни маските от 1д стотинки стигнаха десетки левове, а килограм дезинфектант се продава за 900 лева", каза Нинова и попита, това не е ли спекула.

Повече от два часа продължиха дебатите в Народното събрание днес.

Припомняме, в мотивите към ветото си държавният глава алармира, че фиксирането на цени на средни стойности за последните три месеца преди въвеждането на извънредно положение ще има тежки последици за българската икономика. Той се позова и на становището на работодателите, според които държавата се връща към централизирана икономика и може да се стигне до дефицити на стоки и услуги, хаос, корупция и фалити.

“Законът не държи сметка, че отделните стопански субекти имат и са имали в посочения 3-месечен референтен период собствена търговска, ценова и маркетингова политика, както и различни взаимоотношения с търговските си партньори. Редица дружества, регистрирани в България, са дъщерни или част от икономическа група с компании майки, чието седалище е в друга държава членка и прилагат цялостна стратегия за реализация на стоките или услугите, които предоставят в рамките на Съюза”, посочи още в мотивите за вето на президента.

На второ четене в петък депутатите записаха в закона лишаване от свобода от 1 до 3 години и глоба от 5 хиляди до 10 хиляди лева за спекула с цените на стоките по време на извънредното предложение.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook