Обекти в Благоевград и Петрич с архитектурни награди

21/09/2024 09:18 0 Коментирай

Югозападни обекти получиха висока оценка на ново строителство и опазване на културно-историческото наследство. Те са в Благоевград и край Петрич.

34 проекта се състезаваха в конкурса "Български архитектурни награди". Оценките са на международно жури с председател Арне Емерсън - партньор в Morphosis с над 27 години опит в архитектурната сфера, автор на множество проекти в САЩ, Азия, Европа и Близкия изток. Проектите в категорията за опазване на наследството бяха оценявани от отделно жури под председателството на проф. Тодор Кръстев.

В категорията „Нови проекти“ големият победител е Фермерският пазар в Благоевград - проект на United Master Architects за трансформация на търговската зона в многофункционално публично пространство, което разширява и развива пешеходната зона на града и се превръща в нова атракция. Специалните отличия. Реставрация и социализация на Хераклея Синтика, студио „Архика“. Античният град се намира в близост до Петрич и село Рупите.

При археологическите разкопки, ръководени от проф. Вагалински повече от десетилетие, са разкрити форумът, жилищни и занаятчийски квартали, част от крепостната стена и акропола на града.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook