Обезопасяват река Глазне, монтират "умни" лампи

11/10/2022 16:08 0 Коментирай
Снимка Пресцентър Снимка: Пресцентър

Започна обезопасяване на река Глазне.

Укрепва се речното корито южно от моста на улица "Найден Геров" до сбора на реките Демянишка и Бъндеришка в Банско. Участъкът е около 900 метра.

Проектът предвижда изграждане на водобойни стени, укрепване на съществуващите прагове, изграждане на блокаж от торкрет бетон пред праговете и укрепване на подмостовото пространство на моста. Целта на проекта е да се намали скоростта на водата в периодите на голямо пълноводие при проливни дъждове и активно снеготопене, за да се предотврати разрушителното й влияние върху основите и връхната конструкция на мостовите съоръжения, както и върху основите на укрепителните подпорни стени. При нормални за работа метеорологични условия, проектът трябва да бъде изпълнен до началото на зимния сезон.

От Община-Банско информираха още, че за 725 000 лема от бюджета, ще се монтира нова система за осветление.

Със средствата ще се подменят улични лампи и декоративни осветителни тела. Освен това ще се закупи система за контрол, която ще управлява осветлението. За смяна са заложени 1486 улични осветители, като на тяхно място ще се сложат нови енергийно-ефективни светодиодни, ще се обновят 111 декоративни LED фенери, 100 единични стълбове за лампи и преработка на 272 двойни в единични.

Предвижда се подмяната на съществуващите осветители с LED. Новите лампи ще се закачат за нова система за контрол и наблюдение на уличното осветление. Тя ще позволява автоматично включване и изключване. Ще докладва при нерегламентирано включване към уличното осветление, ще отчита потребената електрическа енергия. До момента оферти са подали три обединения „ГиД електро груп“, ДЗЗД Обединение Филкаб- Инженеринг и „Новател“. 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook