Обичаи и поверия на Томина неделя

23/04/2023 09:36 0 Коментирай

На Светла неделя се почита Свети Тома - един от Христовите ученици. Днес не се работи, не се пере, не се вари мляко, за да не заболяват животните. Имен ден празнуват Тома, Томислав, Томислава. У нас жените са боядисвали повторно яйца и са ги раздавали за душите на покойните си близки, като вярват, че така ще ги предпазят от превъплъщаване.

Свети Тома е известен с прозвището си Неверни. Когато мълвата за изчезналото от гробницата тяло Господне се разнесла, единствен апостол Тома не повярвал в това знамение и поискал лично да се увери, като докосне раните от гвоздеите на прикования към кръста Иисус. След възкресението на Божия син той се явил на учениците си, но Тома не бил сред тях. Осем дни по-късно апостолите отново се събрали, а заедно с тях бил и Тома. Господ отново им се явил. Свети Тома видял раните на Спасителя и станал един от най-жертвоготовните Христови ученици.

Понеделникът след Томина неделя се нарича Софинден. Той се почита срещу суша. На жените е забранено да перат. Но ако това се налага, дрехите не трябва да бъдат изсушени докрай. Многообразни са традициите за всички празници. Благодарение на тяхното съхранение, и до днес в някои села са запазени почитта към земята, уважението към близките и вярата в Бог и в добротата.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook