Обичаи на Бабинден

08/01/2024 08:14 0 Коментирай

В Благоевградска област честват по нов стил Бабинден. От 1951 година 8 януари е обявен за Ден на родилната помощ и на акушерките и гинеколозите. По стар стил празникът се отбелязва на 21 януари.

Бабинден е един от големите народни женски празници, посветен на бабите - жените, които помагали младите булки при раждане. Този празник е езически и идва от далечните праславянски времена, но се е запазил и по време на Възраждането е бил изключително почитан. Според обичая още преди изгрев слънце майките с деца от една до тригодишна възраст отиват на чешмата да налеят прясна вода. В котлето с водата пускат стрък босилек или здравец. Вземат калъп сапун и една нова кърпа и се отправят към дома на бабата да "полеят".

След поливането жените даряват бабата с ризи, чорапи, платно, които премятат на дясното рамо. От своя страна, бабата връзва на дясната ръчичка на децата. После измива лицето на детето, тъй като се вярва, че на Бабинден водата, минала през бабините ръце, притежава пречистваща сила. В някои райони обичаят е майките да водят на Бабинден децата си при бабата, докато навършат три годинки, за да ги благослови. "Бабата" има и друга важна обредна роля за майката и детето. Още след като завърши раждането тя напълва стомна с вода, потапя в нея китка босилек и я отнася в църквата. Свещеникът освещава водата и благославя бабата.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook