ОбС - Благоевград на поправителен за проблемни решения

16/09/2021 18:19 0 Коментирай

Благоевградските съветници дебатират повторно взето незаконосъобразно решение на предходно заседание, върнато от губернатора Николай Шушков.

Казусът е свързан с с прекратения договор за безвъзмездно управление, сключен между Община Благоевград и Дом за медико-социални грижи "Свети Стилиян" в града. На основание тектове в Закона за местното самоуправление и местната администрация и Закона за общинската собственост, са отдадени за 10 години помещения на три етажа в сградата нуждите на Център за комплексно обслужване на деца с увреждания и хронични заболявани, представляван от д-р Татяна Христова. Безвъзмездното отдаване е първи, втори, трети и пети етаж.

"Съгласявам се с юристите на Областна администрация и смятам, че тази практика трябва да бъде преустановена. Общински съвет първо е длъжен да изследва и да реши дали да промени статута от публична в частна общинска собственост и едва тогава да процедира. Ще предложа на Общински съвет да отмени това свое решение", коментира председателят на местния парламент Радослав Тасков.

Той уточни, че, за да не бавят преписката е възложил на юриста на Общински съвет Благоевград Теодор Тошев да направи съгласуване с юристите на Областна администрация – дали е възможно да отменят само решението в частта, която обявяват имота от публична в частна. В противен случай ще се отмени цялото решение, отбеляза Тасков.

Създаването на общинско предприятие под името „Благоевград строй ремонт“ за поддържане и текущ ремонт на общинската собственост предлага кметът на Благоевград Илко Стоянов. Съветниците ще го гласуват утре.

Замисълът е новото предприятие да се занимава с непрекъснато възникващите аварийни ремонти в детските и социални заведения, постоянна поддръжка на детските и спортни площадки, подмяна и ремонт на стълби, парапети, поддръжка на битовата ВиК инсталация и електрическите инсталации в общински имоти, ремонт на инфраструктурни обекти, невъзложени с регулярни договори. Всичко това до момента се вършеше от общинските „Спортни имоти“ и „Биострой“, както и от външни фирми, които бяха избирани по Закона за обществените поръчки след дълги и тромави процедури.

„Създаването на дружеството ще даде възможност за по-голяма гъвкавост и по-бърза реакция при спешно възникнала нужда от ремонт. Възлагането на тези дейности понякога е от спешен порядък, а подготовката и провеждането на процедура за избор на изпълнител по ЗОП отнема прекалено много време и не винаги има желания резултат“, мотивира предложението си кметът Илко Стоянов. Според него от дейността на новото предприятие ще има и икономически ефект, защото то няма да начислява процент печалба и ДДС, а така част от средствата на общината, давани за спешните ремонти, ще бъдат спестени. От друга страна, контролът на общината ще е гаранция за много по-качествени ремонти.

ОбС ще рещава в петък дали да детронира заместник-председателя Веселин Христов от БСП. За това настоява червеният съветник Владимир Пандев.

Както подробно съобщихме, Пандев иска свалянето на Христов, който е и младежки лидер в БСП-Благоевград. На негово място иска да бъде избран колегата му по банка Иван Станчев.

Това шокира дори колегите му. Социалистите твърдят, че са научили за прищявката на Пандев след като са се запознали в дневния ред на заседанието. Владимир Пандев предлага на мястото на Христов в председателския съвет да бъде утвърден Иван Станчев. Съветникът скандализира вече обществеността в Благоевград, като взриви скандал със съседи в квартал "Еленово". Защо Пандев лансира Станчев за сметка на Христов, не е ясно. Той самият няма право да действа самосиндикално, тъй като дори не е председател на групата съветници в Благоевгра.

 

За влизане в дневния ред се очаква да бъде гласувана извънредна точка, относно вземане на решение за освобождаване от заплащане на месечен наем на Частно училище „Колеж по туризъм“ Благоевград, ползвател на общински нежилищни имоти с административен адрес ул. „Брегалница“, до връщане на учениците от II-ро ОУ в сградата на училището им. Предложението е във връзка с извършване на строително- монтажни дейности, а именно ремонт на покривната конструкция на II-ро ОУ „Димитър Талев“ Благоевград. Целта е да се осигури непрекъснат учебен процес на учениците от училището.

Съветниците ще се произнесат и относно предложение за отпускане на еднократна финансова помощ на Мария Славева Георгиева, която е майка на две деца и ги отглежда сама – Антонио на 19 години и Моника на 16 години. Молбата ѝ бе разгледана на заседание на Председателски съвет, като същата е свързана с искане на майката на Антонио – за отпускане на финансово подпомагане за синът ѝ, което е свързано с предстоящото му обучение.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook