Община - Благоевград заборчава с над 8 милиона лева

23/11/2023 18:46 0 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

Благоевградският кмет Методи Байкушев иска от общинските съветници да гласуват теглене заем в големи размери. Предложението му ще се гласува извънредно на заседание в ОбС извънредно. Байкушев предлата да се поеме дълг  8 169 656 лева. Сочи, че ще е безлихвен. Сриокът за погасяване е е до 1 декември 2024 година.

Градоначалникът мотивира предложението си с тежкото финансово наследство и с оглед осигуряване на ресурс за нормалното функциониране на дейността на общинската хазна. В предложението се посочва, че заемът е единствената възможност, за осигуряване на крайно необходимите в момента средства за кратък срок, които представляват: 2 660 497 лева запорирани за изплащане на дължимото СМР по договор за инженеринг на закрития басейн в жк. Еленово, 1 265 418 лв. за самоучастие по европроект, 3 536 741 лева, предоставени временни безлихвени заеми от собствени приходи по изпълнявани от общината проекти и 707 хил. лв. - непогасена част от безлихвен заем от централния бюджет в размер на 807 000 лева, изтеглен през януари миналата година, чийто падеж е 1 декември настоящата.

Заедно с предложението кметът внася и Доклад за изпълнението на бюджета на община Благоевград и сметките за средства от Европейския съюз към момента на встъпването му в длъжност, който обосновава необходимостта от теглене на безлихвения заем от държавния бюджет. Докладът съдържа подробна справка за състоянието на общинския дълг, който към 31.10. 2023 г. е 17,487 млн. лв.
Отделно от това непосредствените задължения са както следва:
1. Към доставчици - 2,1 млн.лв.
2. Към проект „Интегриран градски транспорт“ –441 666 лв.
3. Към проектите, изпълнявани чрез бюджетната сметка на общината – 1.2 милиона лв. 
4. Временни безлихвени заеми, дадени от собствените приходи на изпълнявани от общината проекти – 3,5 милиона, които Общината не очаква да бъдат възстановени до края тна тази година, тъй като средствата ще бъдат верифицирани през следващата година,
5. Заеми между проектите – 2 милиона лв, които общината трябва да върне под формата на съфинансиране до края на тази година, когато изтича програмния период. Липсващите целеви средства от държавни трансфери са на обща стойност 6 786 804 лева.

Община Благоевград през периода 2021-2023 година е получила целеви трансфери за капиталови обекти както следва:

- 1,3 милиона лв. представляващи трансфер за възнагражденията и осигурителните плащания и средства за техническата организация на местните изборите.

- 1 милион лв. за ремонт на Камерна опера и Народно читалище „Н. Й. Вапцаров - 1866“ Благоевград. Остатъкът по сметките на общината, би трябвало да бъде 524 139 лева.

- За укрепване на свлачищно-срутищен участък Бодрост – м. Картала, на 08.12.2021г. са преведени средства в размер на 4,3 млн.лв., от които към този момент трябва да бъдат налични 4,2 милиона лева.

- За изграждане на улица „Промишлена“ – три трансфера на обща стойност 3,5 млн.лв., от които през м. юли т.г. е преведен аванс на изпълинтеля 1.5 милиона лв., остатъкът, който би трябвало да е наличен по сметките е 1,9 милиона лв. 

Към датата на встъпване в длъжност на новия кмет, средствата по изброените постъпили държавни трансфери не са налични в сметките на община Благоевград. пНаличните свободни пари в банковата сметка на общината са на стойност 480 000 лв. Байкушев посочва, че предвид заварената финансова ситуация съществува реална възможност да не се разплатят разходи от първа необходимост, като заплати и осигурителни вноски, храна, отопление и др. поради което е необходимо общината да изтегли безлихвен заем от централния бюджет на основание от Закона за публичните финанси. Предстои общински съвет да разгледа предложението на кмета и доклада към него и да гласува на предстоящата сесия.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook