Общините пред фалит заради скъпия ток

13/09/2022 16:39 0 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

Общинските администрации ще платят около 700 000 000 лева за ток и отопление.

Сумата е близо 3 пъти в сравнение с миналата година, пресметна кметът на Петрич Димитър Бръчков. Според него още в средата на годината регионите у нас са изхарчили суми, равняващи се на разходите им през цялата предходна.

"Всяка община търси резерви в своя бюджет. Най-големият проблем е този с газа, защото отоплението на социалните институции почти навсякъде се осъществява посредством синьото гориво, тоест, решения и алтернативи няма как да се намерят тази година, а зимата чука на вратата”, изтъкна Димитър Бръчков пред кmeta.bg. Припомняме, че Петрич намали с близо 30 процента сметката си за ток чрез инсталиране на фотоволтаици на покрива на сградата на общината. “По този начин се генерира икономия, която от своя страна ще облекчи заплащането на непосилните сметки, които общината има и до момента. Предприетата стъпка идва като резултат от ръста в цената на ток и е с цел намаляване на разходите”, коментира Бръчков.

Правят се обследвания и на други обществени сграда, за да се прецени по какъв начин да бъдат редуцирани сметките. След това ще се изготвят проекти. За една част от своите обекти – 8 на брой, където работят помпи, ВиК-Петрич също заложи на изграждането на фотоволтаични системи за захранване (обща мощност 780 kW) след сметките за ток, които получава месечно.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook