Общинско дружество съди собственика си

29/12/2023 09:45 0 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

Дружество "Арт стейдж енд фест" съди Община - Благоевград. Заведени са 5 дела, с което предизвика абсолютен прецедент – едно общинско дружество да съди собственика си.

Делата са в Районен съд – Благоевград под № 2760, 2761, 2762, 2763 и 2764, а общата сума на исковете е около 200 000 лева. Парите са по 5 европейски проекта, които били възложени на дружеството от бившата кметска управа, и са за популяризирането на проектите, при това вече са изхарчени. Съгласно процедурата Община Благоевград трябва да ги преведе на дружеството си, след което срещу фактури те ще бъдат осребрени от бенефициента и ще се върнат в общинската хазна. Общината обаче отказва да преведе парите и за да изчисти сметките на дружеството, от което го освободиха на 11 декември т.г., бившият управител Иван Иванов е подал исковете в съда.

По силата на чл. 410 от Гражданско-процесуалния кодекс съдът вече е издал 5 заповеди за изпълнение, според които общинското дружество трябва да внесе 2% от претендираната сума за възстановяване, или около 4000 лева. Иван Иванов обаче вече не е управител и няма достъп до сметките на дружеството, в които всъщност към момента на напускането му, е нямало никакви пари.

Ситуацията е типичен „Параграф 22“ и освен самия Иванов, който може да бъде начетен за липсващите 200 000 лв., застрашени са и европейските проекти, защото по тях има срокове, в които сметките трябва да бъдат оправени, коментираха юристи пред struma.bg.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook