Объркаха дупничанин с издирван от Интерпол

29/01/2024 09:21 1 Коментирай

Заради объркани цифри в Единния граждански номер за малко не вкараха в ареста млад мъж. При подаване на документи за подновяване на шофьорска книжка в системата на МВР светнали абсурдни данни за Георги Димитров. Оказало се, че е обявен за международно издирване от Интерпол за престъпление в портогалия, без Георги от Дупница да е стъпвал там през живота си.

Дупничанинът е сигнализирал за случая няколко институции – МВР, президента, омбудсмана, Комисията за защита на личните данни, както и дирекция „Киберпрестъпност“ при ГДБОП. След получения сигнал от Областната дирекция на МВР са извършили проверка на случая в Дупница. Установено е, че полицаите са свършили задълженията си, като са спазвали законовите разпоредби, тоест превишаване на правата им няма.

От МВР обясниха още, че в случая не ставало дума за киберпрестъпление или кражба на лични данни, а за „частично съвпадение на данни“.

Объркана била една цифра в ЕГН-то на издирвания Георги Димитров и така системата светнала в червено. Два месеца след подадената от него жалба, в петък Димитров най-после получил писмен отговор от полицията. Надява се в системата да са поправили данните му, защото скоро ще пътува в чужбина. Но за причиненото му неудобство и стрес той все пак ще си търси правата в съда.

Димитров твърди, че полицаите в Дупница не само допуснали сериозна грешка, но и се държали грубо и неуважително към него, затова е наел адвокат и ще си търси правата в съда. "Дойде един цивилен полицай, който не се представи и каза - последвайте ме, трябва да дадете писмени обяснения", каза Димитров. Той останал изумен. Полицаят се държеше неуважително, само дето не ми сложиха белезниците", разказа Георги Димитров пред БНТ. Той дори помислил, че е някаква шега, но съвсем не било така. Написал обяснения и минало повече от час, докато полицаят сравни името и ЕГН-то му и разбере, че наистина е станала грешка.

"Съвпадение на имена може, Георги Димитров е често срещано име, но съвпадение на ЕГН? Започна да сравнява данните по-надолу и каза: „Оо, това става въпрос за друго лице, 82-ра година родено, много се извинявам!“ - без някакви подробности - „Отидете да се снимате пред стаичката за снимки“. Отношението беше все едно към някакъв престъпник – така се почувствах. А представяте ли си, ако утре отида на границата и тръгна да ходя в друга държава и се окаже, че ме издирват от Интерпол. Какво става?", пита Георги Димитров.

 

 

Напиши коментар

Коментари

  1. 777 -
    Има един Асен Варадинов той подхърля дроги в къщите на хората да отичита дейност и пази негови дилъри да му се отчитат требва да дойде пай вътрешна малко да има акция респект че се забравиха у тая дупнишка милиция.А жена му Тони има връзка с един дилъри на кокос от яхиново обвързани са като свински черва но скоро ще излезат много работи

Социално

новини благоевград facebook